Glaucoom

Glaucoom is een oogaandoening, waarbij de oogzenuw beschadigd raakt. De exacte oorzaak hiervan is niet bekend. Wel is het risico op glaucoom significant hoger bij een verhoogde oogdruk. Dit kan komen doordat het kamerwater in het oog niet goed afgevoerd kan worden. Als de oogdruk verhoogd is, wil dit niet direct zeggen dat u glaucoom heeft. Daar is verder onderzoek voor nodig. Glaucoom kan ook voorkomen in ogen met een normale druk. Dan wordt verondersteld dat de oorzaak ligt aan de slechte bloedtoevoer naar de oogzenuw.

Klachten

Er zijn meerdere vormen van glaucoom en daardoor zijn er ook verschillende klachten mogelijk. Bij de meest voorkomende vorm POAG (primair open kamerhoek glaucoom), merkt u een behoorlijke tijd niets. Pas als de aandoening verder gevorderd is, merkt u een uitval aan de rand van het gezichtsveld. Acuut glaucoom komt niet vaak voor, maar geeft wel duidelijke klachten zoals: pijn in en rond het oog, roodheid, wazig zicht, mogelijk hoofdpijn en braken. Bij acuut glaucoom is de oogdruk sterk verhoogd.

Risicofactoren

– Verhoogde oogdruk
– Familiair glaucoom
– Leeftijd vanaf 40 jaar
– Min- en plussterkte
– Negroïde ras

Wat kan Contactalook betekenen?

Het is belangrijk om glaucoom vroegtijdig op te sporen. Hoe eerder u erbij bent, hoe beter de prognose. Behandeling van glaucoom wordt gedaan door een oogarts. De screening of u doorverwezen moet worden naar de oogarts kunnen onze optometristen doen. Hierbij wordt de oogdruk (applanatie-tonometrie), de afvoer in de kamerhoek (gonioscopie) en het netvlies en de oogzenuw (fundus/papil) door middel van een OCT-scan beoordeeld.

Benieuwd wat Contactalook voor u kan betekenen?

Maak nu een afspraak!