Macula degeneratie

Macula degeneratie is een oogaandoening die in Nederland de meest voorkomende oorzaak is voor ernstige slechtziendheid. Het centrale deel van het oog, de gele vlek oftewel de macula, raakt aangetast.

Er zijn twee vormen van macula degeneratie:
Bij droge macula degeneratie ontstaan er kleine gelige afzettingen (drusen) in het macula gebied die het gezichtsvermogen langzaam verminderen. Deze droge vorm kan zich ontwikkelen tot de veel ernstigere “natte” vorm.
Bij natte macula degeneratie ontstaan er minuscule kleine abnormale bloedvaatjes in het macula gebied die bloed en vocht gaan lekken. Dit geeft een snelle en ernstige vorm van achteruitgang van het centrale zicht en kan tot blindheid leiden.

Klachten

Wanneer u de droge vorm van macula degeneratie heeft, moet u alert blijven op verandering in het centrale zicht. Als u enige verandering waarneemt, kan dit namelijk duiden op de ernstigere vorm, de natte macula degeneratie.

Bij veranderingen of vertekeningen moet u denken aan deuren, regels in een boek, etc. die niet meer recht zijn maar verbogen, dit wordt metamorfopsie genoemd. Een andere klacht kan zijn dat het centrale deel een zwarte vlek wordt of wazig blijft.
Het contrast en/of het kleurenzien kan door macula degeneratie ook verminderen.

Risicofactoren

– Leeftijd
– Erfelijkheid
– Roken
– Hart- en vaatziekten
– Geslacht (vrouw)
– Blootstelling UV-licht
– Blank ras
– Blauwe ogen
– Ongezonde voeding (veel verzadigde vetten, weinig anti-oxidanten)

Wat kan Contactalook betekenen?

De droge vorm kan niet behandeld worden. Bij de natte vorm kunnen door middel van injecties de lekkages verminderd worden. Het zicht wordt daarmee vaak gestabiliseerd en soms zelfs verbeterd. Macula degeneratie kan alleen door een oogarts behandeld worden, wel kan er bij Contactalook gekeken worden of het netvlies er gezond uitziet.

Benieuwd wat Contactalook voor u kan betekenen?

Maak nu een afspraak!