Staar

Voor in het oog, achter de pupil, bevindt zich de ooglens. In een gezond oog is deze lens helder en doorzichtig. Naarmate we ouder worden, wordt de ooglens minder helder. Beelden worden waziger, omdat lichtstralen niet meer op een natuurlijke manier op het netvlies geprojecteerd worden. Het troebel worden van de ooglens wordt staar of cataract genoemd.

Staar is een veelvoorkomende aandoening van het oog. Het kan aan één oog voorkomen, maar vaak ook aan beide ogen. Het is per persoon verschillend wanneer er staar ontwikkeld wordt. Ouderdom is de belangrijkste oorzaak van staar. Hoe hoger de leeftijd, hoe hoger het percentage van patiënten met staar.

Mogelijke klachten bij staar:

  • Waziger zien
  • Contrast wordt minder/meer licht nodig
  • Lichtschitterringen of verblinding door licht
  • Met nieuwe bril/lenzen blijf zicht slecht

Klachten

Het proces van vertroebeling gaat over het algemeen erg traag. Het kan enkele jaren duren voordat u er last van heeft. Geleidelijk aan gaat u vaak minder zien. Ook kan u merken dat het contrast minder wordt of dat u meer last krijgt van lichtschitterringen. Laat tijdig uw ogen testen of u nog een goede gezichtsscherpte kan halen.

Wat kan Contactalook betekenen?

De optometristen bij Contactalook kunnen bepalen of de ooglens nog helder en doorzichtig genoeg is. De behandeling van staar wordt gedaan door een oogarts. Indien hier aanleiding voor is, zullen wij u doorverwijzen naar een oogarts.

Benieuwd wat Contactalook voor u kan betekenen?

Maak nu een afspraak!