Functionele optometrie

Wat is functionele optometrie?

Binnen de optometrie zijn er verschillende denkpistes die vertrekken vanuit hetzelfde principe maar waarbij de aanpak/hulpverlening verschilt. De functionele optometrie is hier één van. Hier wordt niet enkel gekeken naar het behalen van een zo hoog mogelijke visus en de gezondheid van het oog, ook de gehele persoon, zijn klachten en functionele problemen zoals hoofdpijn, inspanningsklachten dubbelbeeld, onrustig beeld, spanningsklachten etc. worden bekeken.

Complexere problematiek

Er wordt met functionele optometrie een comfortabele visus nagestreefd waarbij klachten minimaal zijn. Functionele optometristen zijn ervan overtuigd dat het visueel probleem vaak een gevolg is van een complexere problematiek. Zij brengen het zien tevens in rekening met leren, gedrag, bewegen, omgeving en arbeid. Er wordt een oplossing geboden met een visueel hulpmiddel, visuele hygiëne en/of visuele training om de kijksituatie te optimaliseren.

Verschil met traditionele optometrie

Bij de traditionele optometrie evalueert men voornamelijk de gezichtsscherpte en de gezondheid van het oog. Men kijkt of de cliënt een maximale gezichtsscherpte heeft en zoekt indien nodig hulpmiddelen om een afwijking te corrigeren. Hierbij baseert zich men meer op het monoculaire (per oog). Op vlak van de binoculariteit kijkt men of de ogen van de persoon mooi recht staan

AFSPRAAK MAKEN
LENZEN NABESTELLEN