Myopie management

Wat is myopie?

Myopie, ook wel bijziendheid genoemd, komt steeds vaker en op steeds jongere leeftijd voor. Bij myopie valt het brandpunt van de lichtstralen die in het oog schijnen vóór het netvlies in plaats van op het netvlies. Dit zorgt voor een wazig beeld in de verte wat is op te lossen met een negatieve correctie. Als de minsterkte wordt uitgecorrigeerd met een bril of normale contactlenzen valt het beeld in de periferie achter het netvlies. De aslengte van het oog neemt toe waardoor het zicht veraf nog minder wordt.

Hoge sterktes (vanaf -6.00) bij kinderen zijn tegenwoordig geen uitzondering meer. Vooral wanneer myopie ontstaat bij kinderen jonger dan 12 jaar is het risico op hoge myopie op latere leeftijd groot. Het is dan ook niet vreemd dat myopie management steeds vaker het onderwerp van gesprek is.

De exacte oorzaak van myopie is nog niet aangetoond, wel zijn er een aantal risicofactoren bewezen:

  • Erfelijkheid
  • Etniciteit; Aziatische afkomst
  • Leefpatroon; kinderen die weinig buiten spelen en veel op een smartphone, tablet of computerscherm kijken

Waarom myopie management (bijziendheid afremmen)?

Op het moment dat er sprake is van hoge myopie dan worden de risico’s op glaucoom, staar en netvliesafwijkingen een stuk groter. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die een minsterkte hebben tussen de -5.00 en -7.00 ruim twintig keer meer risico hebben op een netvliesloslating.

Wat kan Contactalook betekenen?

Er is nog geen geneesmiddel ontwikkeld om myopie(toename) tegen te gaan. Er zijn wel een aantal methodes om de toename af te remmen. Twee wetenschappelijk bewezen methodes om de myopie te remmen zijn onder andere nachtlenzen en multifocale lenzen. Bij Contactalook is er inmiddels veel ervaring met beide methodes. Heeft u interesse in de mogelijkheden voor uw kind of voor uzelf, maak dan een afspraak bij ons.

AFSPRAAK MAKEN
LENZEN NABESTELLEN