Staar

De klachten die u kunt krijgen van staar:

  • Contrast wordt minder/meer licht nodig
  • Lichtschitteringen of verblinding door licht
  • Met nieuwe bril/lenzen blijf zicht slecht
  • Waziger zien

Wat is staar?

Voor in het oog, achter de pupil, bevindt zich de ooglens. In een gezond oog is deze lens helder en doorzichtig. Naarmate we ouder worden, wordt de ooglens minder helder. Beelden worden waziger  omdat lichtstralen niet meer op een natuurlijk manier op het netvlies geprojecteerd worden. Het troebel worden van de ooglens wordt staar of cataract genoemd.

Staar is een veel voorkomende aandoening van het oog. Het kan aan één oog voorkomen maar vaak ook aan beide. Het is per persoon verschillend wanneer er staar ontwikkeld wordt.

Ouderdom is de belangrijkste oorzaak van staar. Hoe hoger de leeftijd, hoe hoger het percentage van patiënten met staar.

Klachten

Het proces van vertroebeling gaat over het algemeen erg traag. Het kan enkele jaren duren voordat u er last van heeft, geleidelijk aan gaat u vaak minder zien. Ook kan u merken dat het contrast minder wordt of dat u meer last krijgt van lichtschitteringen. Laat tijdig uw ogen testen of u nog een goede gezichtsscherpte kan halen.

Opvolging

De optometristen bij Contactalook kunnen bepalen of de ooglens nog helder en doorzichtig genoeg is. De behandeling van staar wordt gedaan door een oogarts. Indien hier aanleiding voor is, zullen wij u doorverwijzen naar een oogarts.

AFSPRAAK MAKEN
LENZEN NABESTELLEN