Glaucoom

Wat is Glaucoom?

Glaucoom is een chronische oogaandoening waarbij de oogzenuw beschadigd is en de verbinding tussen het oog en de hersenen langzaam wordt aangetast. Wanneer er glaucoom aanwezig is, is er   een verhoogde oogdruk. Dit kan ontstaat door het niet goed afvoeren van het kamerwater. Bij een verhoogde oogdruk is er echter niet altijd glaucoom aanwezig.

Klachten

Er zijn meerdere vormen van glaucoom en daardoor zijn ook de klachten anders. Bij de meest voorkomende vorm POAG (primair open kamerhoek glaucoom), merkt u een behoorlijke tijd niets, pas als de aandoening verder gevorderd is merkt u een uitval aan de rand van het gezichtsveld. Acuut glaucoom komt niet vaak voor, maar geeft wel duidelijke klachten zoals: pijn in en rond het oog, roodheid, wazig zicht, mogelijk hoofdpijn en braken. Bij acuut glaucoom is de oogdruk sterk verhoogd.

Risicofactoren

  • Verhoogde oogdruk
  • Familiair glaucoom
  • Leeftijd vanaf de 40 jaar
  • Min- en plussterkte
  • Negroïde ras

Wat kan Contactalook betekenen?

Glaucoom is belangrijk om vroegtijdig te worden opgespoord, hoe eerder u erbij bent hoe beter de prognose. Behandeling van glaucoom wordt gedaan door een oogarts, de screening of u doorverwezen moet worden naar de oogarts kan een optometrist doen. Hierbij wordt de oogdruk (applanatie-tonometrie), de afvoer in de kamerhoek (gonioscopie) en het netvlies/oogzenuw (fundus/papil) door middel van een OCT-scan beoordeeld.

AFSPRAAK MAKEN
LENZEN NABESTELLEN