Toenemende minsterkte

Wanneer onstaat minsterkte?

Minsterkte of bijziendheid wordt ook wel myopie genoemd. Myopie begint over het algemeen in de leeftijd tussen 6 en 12 jaar en rond het 25ste levensjaar stabiliseert de minsterkte. Vanaf deze leeftijd is het oog volledig uitgegroeid. In de groeifase, bijvoorbeeld de pubertijd, neemt de minsterkte dus toe.

Risico’s

Hoge bijziendheid geeft een verhoogd risico op oogaandoeningen zoals netvliesslijtage, glaucoom en netvliesloslating. Het risico op deze aandoeningen neemt fors toe bij een sterkte boven de -6.00. Dit kan leiden tot ernstige en blijvende slechtziendheid. Circa één op de drie mensen met hoge bijziendheid wordt slechtziend.

Wat kan Contactalook voor u betekenen?

Er is nog geen geneesmiddel ontwikkeld om myopie(toename) tegen te gaan. Er zijn wel een aantal methodes om de toename af te remmen, dit wordt myopie management genoemd. Twee wetenschappelijk bewezen methodes om de myopie te remmen zijn onder andere nachtlenzen en multifocale lenzen. Andere optie is atropine druppels, deze kunnen door een oogarts worden voorgeschreven. Bij Contactalook is er inmiddels veel ervaring met nachtlenzen en multifocale lenzen.

Tevens kan Contactalook een lifestyle advies geven, hierbij wordt inzichtelijk gemaakt welke belangrijke factoren bescherming bieden tegen een toenemende minsterkte. Hierbij valt te denken aan: meer buiten zijn, veraf en nabij werken afwisselen enz. Heeft u interesse in de mogelijkheden voor uw kind of voor uzelf maak dan een afspraak.

AFSPRAAK MAKEN
LENZEN NABESTELLEN